Dzisiejszy post chciałabym ponownie poświęcić zdrowemu odżywianiu, a dokładnie jaki wpływ na nasze zdrowie ma błonnik.
Zapraszam
Kilka słów o błonniku
Błonnik
to część strukturalna rośliny, więc można go znaleźć w owocach
naturalnych, warzywach, fasoli i ziarnach (jak zboża i brązowy ryż), błonnika
nie ma za to w
mięsie, rybach czy drobiu. Różne typy błonnika mają różne działanie na
organizm, a więc bardzo ważne
jest pozyskiwanie błonnika z różnego rodzaju źródeł.
Błonnik
rozpuszczalny w wodzie w największej ilości można znaleźć w jabłkach,
pomarańczach, marchewkach, ziemniakach,
owsie, jęczmieniu i fasoli. Ten typ błonnika opóźnia czas przejścia pokarmu przez
przewód pokarmowy i tym samym daje uczucie sytości. Spowalnia także proces
wchłaniania glukozy
(cukru) z krwi i tym samym pomaga utrzymać bardziej zrównoważony poziom cukru przez cały
dzień. Ten typ błonnika wpływa także na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
dlatego właśnie owies
i płatki owsiane są tak zalecane dla zdrowego serca.
Błonnik
nierozpuszczalny w wodzie w największej ilości można znaleźć w warzywach,
płatkach pszenicznych, płatkach
kukurydzianych, płatkach ryżowych i większości produktów pełnoziarnistych. Ten typ
błonnika przyśpiesza transfer żywności przez jelita i transportuje wodę, więc
jest w szczególności
dobry
do zapobiegania zatwardzeniom.
Zalety
diety z dużą zawartością błonnika są liczne. Większość osób ma świadomość, że
błonnik pozwala
na
sprawne funkcjonowanie jelit. Błonnik nie tylko pomaga zapobiegać zatwardzeniu,
ale redukuje
także
ryzyko powstania hemoroidów. Dla osób chcących zgubić parę kilogramów, dieta
bogata
w
błonnik jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Owoce, warzywa i produkty
pełnoziarniste mają mniej
kalorii
„w jednym gryzie” niż produkty, mające dużo tłuszczu i cukrów. Ponadto błonnik
utrzymuje
jedzenie
dużej w żołądku i wchłania wodę, a więc na dłużej daje uczucie sytości.
Czy
można go zjeść za dużo?
Wprowadzenie
nagle do diety dużej ilości błonnika może prowadzić do
uczucia dyskomfortu w żołądku i gazów, a więc jeżeli twoja dieta dotychczas
była uboga w błonnik, zwiększaj
jego ilość stopniowo, by dać organizmowi czas na adaptację. Pij także dużo
wody, co pozwoli błonnikowi
zmiękczyć się i pęcznieć. I pamiętaj o różnych źródłach błonnika, aby
maksymalnie wykorzystać korzyści,
jakie daje jego spożycie.
Wskazówki na zwiększenie spożycia błonnika
•
Jedz
częściej owoce ze skórką, zamiast pić soki.
•
Jedz owoce na deser.
•
Jedz różnorodne warzywa - gotowane i surowe - do woli.
•
Używaj częściej pełnoziarnistych produktów, płatków owsianych i otrębów zamiast
rafinowanych,
jak
płatki kukurydziane.
•
Używaj pełnoziarnistego pieczywa zamiast zrobionego z białej mąki.
•
Spróbuj pełnoziarnistego makaronu.
•
Używaj brązowego ryżu, dzikiego ryżu, kaszy gryczanej lub jęczmiennej jako
alternatywy do
białego
ryżu.
•
Dodawaj fasoli do zup, gulaszów lub sałatek.
• Do
klopsików lub kotletów mielonych używaj otrębów owsianych lub pszennych.
•
Jeśli masz problem z określeniem ilości spożywanego błonnika, możesz stosować
suplementy
błonnika.
Ale pamiętaj, że suplementy nie zastąpią zdrowych owoców, warzyw i produktów
pełnoziarnistych,
które powinnaś spożywać.
Kilka tabelek
ZAWARTOŚĆ
BŁONNIKA W NIEKTÓRYCH PRODUKTACH WYSOKOBŁONNIKOWYCH
PRODUKT
PORCJA kcal BŁONNIK (GRAMÓW)
Jeżyny
1 kubek 75 8
Jagody
1 kubek 110 6,5
Pomarańcze
1 duża 85 4
Jabłko
1 średnie 100 4
Gruszka
1 średnia 100 4
Porzeczki
czarne 1 kubek 70 16
Truskawki
1 kubek, kawałki 50 4
Brokuły,
gotowane 1 kubek 45 5
Marchewki,
gotowane 1 kubek 70 5
Szpinak,
gotowany 1 kubek 40 4
Kapusta,
gotowana 1 kubek 30 5
Dynia,
pieczona 1 kubek 70 7
Gotowana
fasola, ½ kubka, 140 7
Soczewica,
gotowana ½ kubka, 150 10
Otręby
1 łyżka
40 7
Płatki
owsiane 1 kubek, gotowane 130 4
*wartości odżywcze podane są
w wielkościach szacunkowych i mogą się różnić w zależności od marki stosowanych
produktów.
Mam nadzieję, że podobają się Wam takie posty :)
Pozdrawiam, Kasiek :*
Ja dużo zawdzięczam błonnikowi, był niodłącznym toważyszem podczas mojej diety oczyszczającej na wiosnę. Niestety teraz trochę to zaniedbałam :(
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ja niestety tez zaniedbalam ostatnio zdrowe odżywianie i czuje różnice w swoim wyglądzie.
UsuńUwielbiam płatki owsiane za to, że długo nie czuję głodu :)
OdpowiedzUsuńBuziaki, Magda
Ja za platkami owsianymi specjalnie nie przepadam:-) wolę otręby, ktore tez zawierają duzo blonnika i innym cennych substancji.
UsuńA widzisz. Mnie owsiankę nauczyła robić babcia i od tamtej pory mogę ją jeść codziennie :)
UsuńTo moze podzielisz się jakimś przepisem?:-)
Usuń